Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: В много страни намаляването на ДДС за отделни лекарства не е довело до поевтиняването им

Снимка: БГНЕС

Намаляването на ДДС върху лекарствата няма да реши изцяло проблемите с цените им, заяви вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер. Миналата седмица институцията излезе със серия от препоръки за реформи в сектора на здравеопазването, като намаляването на ставката върху фармацевтичните продукти беше една от тях:

Аз бих искал да подчертая, че тази възможност или евентуална стъпка за намаляване на ДДС върху лекарствата беше само една от по-малките мерки сред доста други мерки. Ние не мислим, че това ще бъде решението на множеството въпроси, сред които е цената на лекарствата и нейната достъпност в дългосрочен план. Трябва да се вземе под внимание как това ще се отрази на цялата система на здравеопазването.

В редица държави намаляването на ДДС ставката за определени продукти не е довело до поевтиняването им за крайния потребител, коментира от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев:

Няма препоръка, няма предложение, което ние да не разглеждаме с внимание, включително и това, особено като идва от институция като Световна банка. Няма взето решение, защото нюансите са много. Включително, да маркирме един от нюансите, базирани на практиката в други държави членки, не само в България - при намаляване на ставката за данък добавена стойност, реално  при ценообразуването крайната цена да не се променя. Това понякога, за съжаление, се случва! И е фактор, който ние имаме предвид!

Вицепремиерът Дончев и вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер подписаха меморандум за партньорство в областта на еврофондовете. Световната банка ще подпомага страната ни в по-ефективното и ползотворно усвояване на средствата от Брюксел.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна