Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"13 хиляди първолаци дим да ги няма" е водещото заглавие на "Стандарт". Според експерти, децата са на гурбет с родителите си или пък са от семейства на емигранти. Вестник "Сега" съобщава, че Министерството на образованието финансира 115 училища зад граница. По националната програма "Роден език и култура зад граница" са отпуснати един милион и 440 хиляди лева. Парите отиват в Украйна, Молдова, Сърбия и на други места по света.

"Земя" допълва темата с водещото си заглавие "Половината първолаци бедни". Над 30 хиляди са подадените досега молби за еднократна помощ от 250 лева за социално слаби семейства, в които има дете за първи клас. "Монитор" информира на първа страница, че в София се закриват 50 паралелки. "Ученици напират за гимназия в центъра", е заглавието, под което има съвет към родителите "Не купувайте скъпи телефони на първокласниците". Съветът е от асоциация "Родители".
   
"Банките увеличиха печалбата си повече от два и половина пъти за една година", съобщава "Сега" на първа страница. Ниските лихви по депозитите са свалили драстично разходите на банките, освен това се увеличават приходите от такси и комисиони.
   
"Пращат чиновниците на уроци по почтеност" пише "Труд". Ако чиновник направи донос срещу колега, да бъде уволнен, се предлага в проектокодекс за публичния сектор.
   
"Бирници налазиха църквата", манастири слагат фискални апарати е водещото заглавие на "Телеграф". Църквата е забавила плащане на данък сгради и такса смет, манастирите не са декларирали приходи от несвещени дейности като продажба на нощувки за туристи, такса за паркиране и други.
   
Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин отговаря на въпроси за пенсионирането на страниците на "24 часа". Един от отговорите гласи "От първи януари влиза в сила ранното пенсиониране".
   
Експертът по сигурността Симеон Николов подчертава, в интервю за "Труд", че политиците и анализаторите не обръщат достатъчно внимание на едновремешното протичане на кризите по света и тяхното взаимодействие, което увеличава неимоверно рисковете. Николов е дипломат от кариерата и бивш заместник-министър на отбраната.
   
"Капитал дейли" излиза с новината на първа страница, че "Германски завод за авточасти ще има в Съединение". Компанията вече е купила терен от 20 декара в града, който е в област Пловдив. В бъдещия завод ще се прави метална обработка на детайлите за авточасти.
   
Още една добра новина от днешен вестник - "24 часа" пише "Закараха първите 80 тона боклук в завода на София" след десет години обещания. Фабриката ще произвежда гориво, рециклирани материали и компост от боклука на столицата.
   
Поредната добра новина за пресата е пак със софийски адрес. "Новинар" информира с водещото си заглавие, че предсрочно, от днес, се възстановява движението по "Цариградско шосе".

"Стандарт" пише, че реколтата от грозде тази година ще бъде в топ десет за последните 40 години. Нашето грозде се купува основно от италианци и румънци.
   
"Отстраняват партийното ръководство в Пазарджик", съобщава "Дума" след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.  Социалистите във Видин пък се разграничават от местния председател на БСП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна