Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията по високите етажи

БНР Новини


Днес Народното събрание благоволи отново да започне работа и една от първите точки в програмата му е проектозакон, който предвижда създаването на специална служба, която да проверява анонимни сигнали, че някой държавен служител бил корумпиран. Тези сигнали щели да предизвикват десетки проверки, при които всеки щял да може да докаже, че е невинен.
Тази подробност ми хареса най-много, затова с нея започвам. Значи десетки проверки, години разкарване по инстанции, търсене на документи и обяснения, за да докаже човек, че не е камила! А после – хайде в Европа, цитирай презумпцията за невиновност, записана в Конституцията, чакай данъкоплатците да ти изплатят обезщетението... Но предполагам, че поне на съдиите в Страсбург ще им бъде забавно да научат колко неуки в правото законодатели има у нас.
Освен това прочетох вносителите да разправят, че проектът бил насочен срещу корупцията само по високите етажи на властта. Обаче нали срещу нея от години се борят и ДАНС, и БОРКОР, и прокуратурата, и целият ЕС. Е, нещо все не успяват да я преборят. Можем ли да вярваме, че сега ще я пребори новоизмисленото Бюро? Или отново ще дават прекрасни заплати на някакви наши хора, спазарени между президента и Народното събрание? Май натам вървят нещата въпреки повика на партиите и правителствата да се съкращава администрацията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна