Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпуснатите 150 хил. лева за обсерваторията "Рожен" ще решат проблемите на учените до края на годината

Снимка: Национална астрономическа обсерватория Рожен

150-те хиляди лева, които държавата отпусна за Националната астрономическа обсерватория "Рожен", ще решат проблемите на учените до края на годината. Това каза директорът на обсерваторията Никола Петров:

Имахме проблем и благодарение пак на всички вас, вашите колеги, искахме да споделим този проблем пред по-широка маса от хора, така че да дадем гласност на грижите, които имаме. Този път постигнахме една много бърза реакция от страна на местното самоуправление в лицето на господин областния управител на Смолян и региона. Дойде на място, говорихме и човекът се опита по възможно най-бързия начин да реагира на нашия проблем.

Установи една такава среща в София между нас и Института по астрономия и с ръководството на ПУДООС, министерства и в крайна сметка вчера в късния следобед беше подписан един съвместен договор между нас и ПУДООС, така че вече имаме подписан договор за 150 хиляди лева, което спасява, почти напълно работата на обсерваторията до края на тази година. Мисля, че ще продължим да работим с областния управител, така че да търсим начини за нещо, което да бъде по-трайно като решение във времето.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна