Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно с теб": Сливането на спешните медицински центрове носи риск за живота на пациентите

Снимка: Радио Шумен

Сливането на спешните медицински центрове в София-град и София-област носи риск за живота и здравето на пациентите. Позицията е на пациентски организации "Заедно с теб“. Те са недоволни от решението на Министерството на здравеопазването за обединяването на двата центъра. 

Липсата на диалог с участниците в спешното здравеопазване и страхът от уволнение в много от спешните медици, след изразяване на позицията си публично, показва безотговорност в управлението на Министерството на здравеопазването, смятат от организацията.

В момента има много несъвършенства в системата за повикване на спешната помощ и допълнителното прибавяне на адреси на голяма територия ще забави още повече получаването на спешна консултация за пациентите.

Реформи са необходими, но при неформирана доболнична помощ, постоянен недостиг на направления за специалисти и изследвания, българските граждани не се лекуват своевременно и това води до по-голяма необходимост от спешна помощ. Нашите опасения са, че една нова мегаструктура трудно би се управлявала, се казва още в съобщение на организацията до медиите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна