Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канцлерът на Австрия ще повика унгарския посланик заради бежанците

Вернер Файман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският канцлер Вернер Файман ще повика днес за консултации посланика на Унгария във Виена заради начина, по който Будапеща се справя с притока на мигранти в Австрия.

Конвенцията от Женева за правата на човека трябва да се спазва от всички държави в ЕС, се посочва в комюнике на канцеларията на Файман.

Вчера унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че ще продължи твърдата си политика за охрана на границите, която е по-важна от квотите за бежанци. Според Орбан унгарската полиция просто налага закона на гарата Будапеща. Силите на реда в Унгария от няколко дни със сила пречат на част от желаещите да се качат на влакове за Австрия и Германия.

От своя страна министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер съобщи, че страната му ще помогне на Будапеща със сериозни финансови инжекции, за да се справи с наплива от бежанци.

Междувременно вътрешното министерство в Скопие обяви, че от 19 юни до вчера над 57 000 бежанци от Близкия изток и Северна Африка са използвали територията на Македония за да стигнат до Западна Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна