Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етичната лекарска комисия ще разгледа случая с починалото бебе в Тетевен

Снимка: БГНЕС

Централната етична комисия на Българския лекарски съюз ще разгледа на 17-и септември случая, при който новородено почина след травматично раждане в болницата в Тетевен. От прокуратурата съобщиха за "Хоризонт", че по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт при професионална непредпазливост. Била е назначена медицинска експертиза, която обаче не е дала категоричен отговор на някои от въпросите, затова е назначена повторна. В момента се очакват резултатите от нея.

В края на май майката обвини завеждащата АГ отделението в Тетевен д-р Нина Байчева, че се е отнесла грубо и непрофесионално към раждането, в следствие на което бебето й е починало. Обвинението доведе до проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит", която установи серия нарушения. Обвинената лекарска и нейн колега напуснаха болницата, а по-късно беше закрито цялото отделение.

На 17-и септември етичната лекарска комисия трябва да реши дали да отнеме правата на д-р Байчева за определен период от време. Казусът се гледа повторно, след като през юни регионалната колегия на съюза в Ловеч реши, че лекарката не е нарушила професионалните стандарти. Това решение обаче противоречеше на доклада на "Медицински одит", според който са допуснати сериозни нарушения. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна