Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каналджиите и техните жертви

БНР Новини
Снимка: БТА
Всички медии натъртиха, че един от замесените каналджии в драмата с камиона-убиец на 71 бежанци, открит на магистралата в Австрия, е в български арест. Но пропуснаха да подчертаят, че у нас наказанията за прекарване на нелегални имигранти са непропорционални на заплахата за националната сигурност, която това престъпление представлява.
Член 281 от НК гласи: „Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава в страната в нарушение на закона, се наказва с глоба от 1000 до 8000 лева“.
Да уточня, че законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ само за трафикантите на хора, които използват жертвите за „развратни действия, за принудителен труд или за просия, за отнемане на телесен орган, тъкан, клетка или телесна течност или за да бъдат държани в принудително подчинение независимо от съгласието им“.
Както сами разбирате текстовете в НК на България не се отнасят до проблема с набирането, укриването или транспортирането на бежанци, който не е от вчера, но в днешно време се превръща в криза. В Австрия, например, наказанията за такъв вид престъпление варират от 2 до 10 години затвор. Но това е само пример. Докато снимките на българските граждани, замесени в смъртта на нещастниците от камиона, циркулират навсякъде нито една българска институция не подаде в медийното пространство подробна публична информация за самоличността, произхода и миналото на въпросните лица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна