Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският парламент прие закон за създаването на транзитни зони по границите на страната

| обновено на 04.09.15 в 14:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският парламент прие закон за създаването на транзитни зони по границите на страната. Депутатите решиха също да криминализират преминаването на телената ограда, която беше изградена по границата със Сърбия.

Малко преди това властите съобщиха, че близо 300 имигранти са избягали от бежанския лагер край Рьоске, заради което Будапеща е затворила граничния пункт. В същото време стотици имигранти, които лагеруваха на международната железопътна гара в Будапеща, тръгнаха пеша към Австрия. Влакът с мигранти, който унгарските власти спряха на 40 км от Будапеща, за да се опитат да изпратят хората в бежански лагер, се намира на гарата край град Бичке вече цяло денонощие, обграден от полицаи.

По-рано унгарският президент Виктор Орбан заяви, че бежанският въпрос не е европейски, а германски проблем, с което предизвика реакцията на европейските лидери. По този повод председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че именно Орбан е пример как европейските политици не могат да се справят с бежанския въпрос.

Днес започва и среща на страните от Вишеградската четворка.

Въпреки първоначалното настроение да се отхвърлят предложените квоти за прием на бежанци, в Словакия и Полша има знаци, че те не могат да бъдат приети.

Унгарският посланик в Берлин заяви в интервю за германската телевизия, че Унгария би приела квотите, ако преди това се извърши регистрация на бежанците в държавите, от които те пристигат -  Гърция, Македония и България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна