Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадна идеята НЗОК да сключва договор само с болници, осигуряващи комплексно лечение

| обновено на 04.09.15 в 15:56
Снимка: БГНЕС


Опозицията в здравната комисия в парламента преобърна предложението за реформи в здравеопазването на министър Петър Москов, като с гласовете на БСП и ДПС отпадна идеята Здравната каса да сключва договор само с болници, обединени в консорциум и осигуряващи комплексно лечение.

Министърът на здравеопазването обяви, че ще се бори докрай за промяната в полза на пациента:

Възможността Касата отново да сключва договор с болници, когато не гарантира, че целият път на тяхното лечение е гарантиран и че касата финансира само комплексността на цялото усилие по лечението, а не отделен епизод, избран от определен бизнесмен - шеф на бизнесмен, за мен е категорично неприемливо. Ще се боря до последния момент в зала това нещо да бъде променено. Това е срещу интересите на пациентите.

Отпадна още една идея на Министерството на здравеопазването - болници да могат да се приватизират.

Здравната комисия окончателно прие промените в Закона за лечебните заведения и така ще имаме национална здравна карта, която ще определя броя болници в зависимост от потребностите на областите.

Окончателно гласуваните в комисия промени в Закона за лечебните заведения не удовлетвориха опозицията. Емил Райнов от БСП коментира: 

Всичко, което се внесе от Министерството на здравеопазването беше пренаписано от народните представители от всички парламентарни сили. Това поставя под съмнение за мен капацитета на екипа на Министерството. Това, от което се притеснявам, е, че ще осъмнем на 1-ви януари и ще се чудим как ще работи здравната система.

Тунджер Кърджалиев от ДПС заяви:

Все още не се осъзнава от всички, но до една година ще има невъобразими лоши последствия за българското здравеопазване.

БСП и ДПС подкрепят създаването на Национална здравна карта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна