Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Горчева: Тези, които се интересуват от политика, са против кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН

С. Томова: Трябва да се гордеем, че българка има всички шансове да получи такъв пост

Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО
Снимка: БГНЕС

Хората, които активно се интересуват от политика са категорично против кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН, защото това е кандидатура на човек, който никога не е блеснал с никакви лични качества, но който цял живот се е ползвал от наследство и привилегии.

Това каза за предаването “СЪботаж“ публицистът Даниела Горчева, която изрази своята позиция  относно кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН:

Не може такъв човек, който е издигнат и е правил кариера благодарене на привилегии, да претендира, че е демократ, а все пак ООН трябва да е една демократична структура, както и ЮНЕСКО, където тя беше избрана за председател по чиста случайност, защото нейният опонент беше компрометиран и тя остана сама на пистата. Това стана и благодарение на кампанията, която бившият президент Георги Първанов ѝ направи с наши пари.

Според нея не бива обществената памет да е толкова къса и да се забравя семейството, от което произхожда Бокова:

Разбира се, децата не бива да отговарят за деянията на родителите си, но не трябва да забравяме, че такива като нейния баща направиха много труден живота на други деца, чийто бащи бяха обявени за врагове на народа, а не бяха извършили никакво престъпления, но бяха обявени за врагове на народа.

Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН би трябвало да бъде повод да намерим нещо, за което да се обединим, вместо да се караме, категорична беше писателката Силвия Томова:

Нещата отново са сведени до дребно политиканстване и съвсем се забравя фактът, че госпожа Бокова е втори мандат шеф на ЮНЕСКО, и то успешен. Не трябва да се забравя, че след една сериозна криза по отношение на Израел и САЩ, тя успя да излезе успешно от кризисната ситуация.

Томова поясни, че няма нищо в българското публично пространство, за което Бокова може да бъде разкритикувана като професионалист:

Трябва да се гордеем, че Бокова има всички шансове да стане първия шеф на ООН от Източна Европа, и то жена, и то българка.

Цялото интервю, както и анкетата на Еленица Маринова, събрала в едно обществени реакции по повод кандидатурата, може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени