Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Италианският президент апелира за актуализиране споразуменията от Дъблин

Във видео обръщение към международния икономическия форум „Амброзети”  в Чернобио, италианският президент Серджо Матарела посочи важни страни за развитието на Европа. Той взе отношение и по имиграционната криза.

Относно актуалния проблем с бежанския поток, Серджо Матарела заяви, че е заблуда  да се смята, че премахването на „Шенген”  ще  гарантира сигурност на Европа. Той изтъкна необходимостта от единни правила за правото на убежище, които да надхвърлят тези от  Споразуменията от Дъблин и , че те трябва да бъдат не само нови, но и общоприети. Според Матарела, обявяването на извънредно положение заради бежанския прилив ще направи Европа по-слаба освен, че тя се нуждае от просветени държавници. В икономически аспект, италианският президент апелира за довършване на единната европейска валутна система с демократично управление в зоната на еврото. Той обясни, че е илюзия премахването на еврото или неговото отслабване, защото няма да се възвърне ничий  суверенитет и отделните държави ще са икономически по-уязвими. В тази посока, на форума в Чернобио се изказа премиера Матео Ренци, който подчерта, че Италия не е вече проблем за икономиката на Европа и в световен план.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от