Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Валери Колев: Държавата и интелигенцията са двете сили, които могат да обединят българите

Има две сили, които държат един народ съединен и заедно. От една страна това е държавата чрез образованието, здравната мрежа, армията, църквата, а от друга страна - интелифенциатя. Това са неформалните мрежи, които съществуват в обществото. Учителите по хуманитаристика – български език и литература, история, география имат ключова роля в изграждането на нашата държава, защото залагат националните ценности в съзнанието на българите. Те носят и отговорността, когато нещата не вървят.

Това каза за "Хоризонт“ специалистът по нова българска история в СУ "Св. Климент Охридски" доц. д-р Валери Колев по повод 130 години от Съединението:

За Съединението на Княжество България и Източна Румелия, станало на 6 септември 1885 година, знаем малко и то предимно тривиални факти. Знаем, че това е общонародно дело, извоювано с безмислена, но кръвопролитна война между България и Сърбия, продължила 2 седмици, и отнела живота на повече от 1000 души. Чрез дипломатически средства страната ни успява да декларира и да го отстои, убеждавайки Великите сили, че е безспорно право на българите да живеят в една държава, а не две.


През последните 25 години българското общество започва да  чества, оценява и да си припомня факти от времето на Съединението. Ентусиазмът около Съединението е толкова голям, че, когато Сърбия напада България, български студенти и работещи в чужбина напускат учене и работа и се връщат да защитават държавата. Точно в тези условия на патриотичен подем е написан нашия модерен химн.


Според него днес има малко идеи, които ни обединяват:

За съжаление, оказва се, че част от новите обединителни идеи са съвсем фалшиви. Идеята ни за принадлежността ни към Европейския съюз виждаме колко е изкривена в момента и то не от нашите управляващи.


Доц. Колев пожела да има повече съвременни политици като тези, които са подготвили и осъществили Съединението.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна