Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София отбелязаха 130-та годишнина от Съединението пред мавзолея на княз Батенберг

Снимка: БГНЕС

Столичната община отбеляза тържествено 130-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България пред мавзолея - костница на княз Александър Батенберг. На 8 септември 1885 г. Батенберг утвърждава с манифест провъзгласения два дни преди това исторически акт и приема да бъде обявен за княз на Северна и Южна България.

За да отдадат почит и признателност към героите, които през 1885 година обединиха разпокъсаните български земи, пред мавзолея на княз Александър Батенберг дойдоха деца и възрастни:

- Княжество България се обединява с Източна Румелия. Сега вече сме убедени, за да имаме силна държава.

- Един голям празник всъщност поставя началото на една цветуща България. Трябваше да има повече млади хора тук. Ние трябва да поставим преди всичко интересите на България, на нацията. Мисля, че това ще стане, това е бъдещето.

Заместник-кметът по култура и образование към Столична община Тодор Чобанов посочи, че Съединението е едно от най-забележителните събития в българската история:

По стечение на обстоятелствата България не е освободена и единна и нашите прадеди със страхотна воля, организация, следване на принципи и идеали, завещани още от Левски и Ботев, успяват да направят тогава едно чудо на политическата карта на Европа. Да обединят двете Българии. Съединението е идеал, Съединението е голяма цел и трябва да се опитваме в малките и големи противоречия, които има всяко общество, да следваме именно този принцип.

Междувременно в празничното си слово по повод празника Патриарх Неофит призова българския народ да се върне към единството: Нека никога не позволяваме силите на разединението да надделяват в общественото ни съзнание. Той посочва за пример нашите предшественици, извоювали Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна