Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествена заря-проверка в Пловдив завършиха тържествата за Съединението

Росен Плевнелиев: Европа може да реши кризата с бежанците, ако е единна

Президентът призова за градивен диалог и толерантност по време на местните избори

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

За отстояване на единството на българската нация и за градивен и аргументиран диалог и толерантност по време на предстоящите местни избори призова президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод 130-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Държавният глава подчерта, че решението на всяка криза е в единението на нацията.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия сега, 130 години по-късно, блести със своята чистота и безкористност, с народния стремеж за справедливост, каза Росен Плевнелиев и допълни:

За съжаление, днес броят на конфликтите в региона и по света е рекорден. Преминаваме през трудни времена. Решението на кризата с бежанците не е по силите на нито една държава, която и да е тя. Европа може да решава кризите, независимо дали е гръцка, украинска, бежанска или друга само когато сме заедно. Европа е силна, когато е обединена! Българският народ е силен, когато е единен! Ние сме българи, но и европейци! Градим своето достойно място в семейството на европейските народи, както ни завеща Левски. Трябва да отстояваме единството на българската нация! Трябва да продължим да вярваме в завета на основателите на Европейския съюз за единство, общ глас и съюз на народите в Европа, като научен урок от две световни войни и безброй конфликти и жертви, които поколения европейци преживяха и изстрадаха в миналото. Само след няколко седмици предстоят референдум и избори. От тази висока трибуна призовавам за градивен и аргументиран диалог, за толерантност и взаимно уважение.

Венци и цветя в знак на признателност към дейците на Съединението бяха поднесени от представители на обществени и политически организации, както и от много граждани.

В края на тържествената заря-проверка площад "Съединение" в Пловдив бе озарен от празничните илюминации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна