Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Жечева: Във Фонд "Научни изследвания" съществува непрозрачност и има подозрения за корупция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съществува непрозрачност при работата на Фонд "Научни изследвания“ към момента, подозрения за корупция и конфликт на интереси. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3“ новият управител на Фонда Геновева Жечева:

Във Фонд "Научни изследвания“ има ясни сведения за недостиг на кадри, недостатъчно квалифициран персонал, недобре подредена документация, липса на протоколи на Изпълнителния съвет и лошо поддържана счетоводна система.


От 2008-а до 2011-а година Фондът не е бил регистриран за държавни помощи и всички конкурси, на практика, са незаконосъобразни. Това означава, че трябва да бъдат преразгледани всички договори, преди да се финансират на втори етап, за да е сигурно, че не се нарушава Законът за държавните помощи, защото в противен случай Европейската комисия ще санкционира България.

Тя обясни, че процесът на преоценка на проектите от 2008-а до 2012-а година, които Върховният административен съд определи като незаконосъобразни, не е започнал:

Все още не е започнал, защото всичко това трябва да мине и през одит. В момента се работи най-вече по насоките за следващия конкурс. Ще се прави инвентаризация на всички договори, ще бъдат прегледана документацията и състоянието по договорите. Не са спазени административни процедури. Протоколите от Изпълнителния съвет са само на сайта, липсват приложения. Забавя се разглеждането в Изпълнителния съвет на предложения на проекти, които са оценени на експертно ниво от Изпълнителния съвет избирателно. Това показва непрозрачност на работата на Фонда към момента и подозрения за корупция, конфликт на интереси. В момента се работи по препоръките на Министерството на финансите, за да се отстранят всички слабости.

Жечева обясни, че новата конкурсна сесия ще бъде обявен до края на септември или в началото на октомври. Учените могат да започнат да готвят своите проекти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна