Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите в Гърмен сами бутнаха две незаконни къщи

Жителите на квартал се заканиха, че ще протестират и ще блокират пътища заради събарянето на домовете им

| обновено на 08.09.15 в 10:10
Снимка: БГНЕС

Семействата от двете незаконни къщи в Гърмен, набелязани за разрушаване днес, са започнали сами да ги събарят, за да избегнат разходи и глоби. Те са платили 200 лева за багер, който да събори постройките, иначе е трябвало да платят 9000 лева глоба за събарянето, организирано от общината, по думите на пастора в ромската махала.

Четири незаконни къщи бяха съборени вчера. Разрушаването на 124-те постройки, за които няма документи за законност, започна през юни. Тогава Съдът за правата на човека в Страсбург спря процедурата с мотива, че община Гърмен първо трябва да намери временен подслон на хората. От Общината все още не са осигурили алтернативни домове.

Къщите, които трябваше да бъдат премахнати принудително, са много по-масивни от останалите и контролните институции трябваше да организират по-сериозна техника. Домовете са собственост на пастора на махалата Иван Айдаров и неговия брат. Вчера пасторът твърдеше, че домът му няма да бъде разрушен, защото е подал жалба и е представил документ за узаконяване, удостоверение за търпимост, както и разписка за това, че парцелът е платен. Документите са издадени от община Гърмен преди 2011-а година, когато са констатирани незаконните строежи в квартала.

Нова жалба е подадена и в Европейския съд по правата на човека заради събарянето къщата на Стоян Айдаров, в чието семейство има дете с тежко увреждане и малко бебе. Срокът за изпълнение на две от заповедите за събаряне, които бяха планирани за 13-и юли, бе удължен от министерството до 30-и септември. Вчера директорът на Дирекция "Социално подпомагане" в Гоце Делчев Петранка Костова, призна, че са били уведомени за това в последния момент и припомни какви възможности има службата за предоставяне на социална закрила:

При желание лицето с увреждане може да бъде настанено.

Става въпрос обаче само и единствено за него, не и за семейството:

Да. Такава услуга, която да е на куп цялото семейство да ги изведем, няма. Майката е с малко бебенце. Беше й предложена услуга, но тя тогава отказа. 

По-рано местни жители заявиха, че са били излъгани от Общината и че няма да се преселват. Пред кореспондета на БНР те споделиха, че, според тях, са били излъгани и така са им били взети парите от Общината: 

Има скица, обаче ни излъгаха от Съвета, вземаха ни парите и сега излиза, че е незаконно. Ще си правим колиба, но тук ще съм си. На друго място няма да вървим. Тука си искам. Цялата махала сме единни.

Жителите на квартал "Кремиковци" се заканиха да организират протест пред Общината и да блокират пътища заради събарянето на къщите им, без да им е предложена алтернатива за строителство на нови. От днес всички желаят да бъдат настанени във временни социални жилища. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени