Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 турски полицаи загинаха при бомбена атака в Източна Турция

| обновено на 08.09.15 в 15:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

14 турски полицаи загинаха при бомбена атака в Източна Турция.  Кюрдската работническа партия - ПКК е поела отговорността за поредния терористичен атентат. Те са взривили микробус, натоварен с униформени близо до границата с Армения.

Тази нощ турски военни самолети удариха цели на ПКК в северната част на Ирак. Убити са десетки бойци на групировката, съобщи източник от сигурността. Последната вълна от въздушни удари в Северен Ирак идва след като ПКК уби 16 турски войници в Югоизточна Турция в неделя, най-смъртоносната атака след прекратяването на двугодишното примирие през юли.

Това е второто най-смъртоносно нападение в разстояние само на 3 или четири дни, което показва силно изостряне на ситуацията в Турция. Стотици граждани в Ъгдър са се стекли в болницата, за да даряват кръв за ранените полицаи.

Турският премиер Ахмед Давутоглу заяви, че Турция ще бъде прочистена от терористи на днешната погребална церемония за войниците. Продължават операциите на турската армия срещу цели на ПКК в Северен Ирак. Поразени са били над 23 цели.

 В Истанбул снощи се проведе голямо протестно шествие, на което скандираха лозунги срещу терористите от ПКК. В шествието участваха и много полицаи.

На други места протестите се насочиха срещу прокюрдската ПДН и кюрдски депутати, за които се счита, че подкрепят ПКК. В град Манавгат голяма група обсади централата на партията, хвърляха камъни, полицията употреби сила, за да разпръсне тълпата. Продължава ескалацията на напрежението в източните райони на страната между силите на реда и ПКК от една страна, и местното население от друга.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна