Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски съд нареди да бъде прекратена стачката на пилотите на "Луфтханза"

| обновено на 09.09.15 в 16:08
Снимка: БГНЕС
Съдът по трудово право в германската провинция Хесен отмени решение на по-ниска съдебна инстанция от вторник, което разреши стачката на пилотите на "Луфтханза". Според съдиите днес първоначалната причина за стачката – условията при пенсиониране – са изместени встрани и пилотите всъщност стачкуват за друго.

Съдът реши, че пилотите трябва да прекратят стачката си, която доведе до отмяната на около 1000 полета на кратки, средни и дълги разстояния на германския въздушен превозвач, включително от и за София. Засегнати са близо 180 000 пътници.

Това решение е прецедент от 18 месеца, откакто започна премерването на сили между ръководството на "Луфтханза" и синдиката на пилотите "Кокпит" заради конфликта по въпросите за условията на труд и пенсиониране, отбелязва АФП.

Пилотите се опитват да принудят ръководството да се откаже от плановете си за увеличаване на пенсионната възраст и орязване на привилегиите на летците. Профсъюзът им обяви, че до края на годината са в състояние да стачкуват всяка седмица, ако компанията не преговаря с тях. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна