Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ритъм и бира

БНР Новини
Снимка: архив

Лятото е към своя край, но все още има време за интересни събития и фестивали на открито. Един от тях е „Ритъм и бира”, който ще се проведе на 12 и 13 септември в Борисовата градина в София. Фестивалът се провежда за трети път и събира на едно място любителите на хип-хоп, трип-хоп и чилаут музиката. Докато се забавляват сред зеленината в парка, гостите ще могат да опитат и от бирите, които ще се предлагат на място. Тази година фокусът на фестивала са Балканите. Ще бъдат представени микропивоварни от България, Сърбия, Румъния, Словения и Хърватия, като се очаква в София да пристигнат и някои от техните собственици. Повече за фестивала научаваме от един от организаторите му – Христо Араклиев:

Идеята за фестивала се зароди като помислихме, че за хората трябва да има повече фестивали, които са с некомерсиална цел. Целта е да отидат на едно място, където за ден или два да си прекарат наистина добре, да пият една хубава бира и да си починат. Крафт бирите със сигурност започват да се налагат, както вече са наложени в Белгия и Холандия, така че появата им на Балканите, не е изненада и показват, че хората променят вкуса си и се насочват повече към тях. „Ритъм и бира” е по-различен от останалите фестивали с това, че всички ще имат възможност да опитат едни ексклузивни бири, които ако не са обиколили по-голямата част от Европа, не биха могли да опитат.

Идеята на фестивала е да помогне за създаването на „по-качествена и осъзната потребителска култура и начин на живот”. Според Араклиев, това означава, че този тип мислене събира хората и образува малки общества, в които те са със сходни интереси.

През последните години интересът към крафт пивоварството расте постоянно. Свидетелство за това са както множеството фестивали, така и появата на нови малки пивоварни, както и производители. Промените в регулацията за производство на бира, които се очаква да бъдат гласувани през септември в Народното събрание, вероятно няма да се отразят така, както би ни се искало. Те предвиждат за малки пивоварни да се смятат тези, които произвеждат до 50 000 хектолитра годишно, а не както досега 200 000. Какво ще се случи предстои да разберем, а дотогава ни остава да подкрепяме и уважаваме всеки опит за развитие на бирената култура у нас. Такова начинание несъмнено е и предстоящият фестивал „Ритъм и бира”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна