Ледени скулптури на открито радват русенци в празничните дни на декември

От началото на декември до средата на февруари се провежда Ruse Ice Fest. От няколко години фестивалът се е превърнал в емблема на зимните атракции в крайдунавския град. Всеки посетител може да наблюдава как талантливи майстори от страната и..

публикувано на 14.12.19 в 10:35

Гимназията с трюфелите очаква първата си реколта напролет

За да се сдобият с късче „черен диамант”, ценители наддават в търгове, а други, запленени от земния му аромат, го търсят сред природата, вървейки по следите на специално обучено куче. Но нищо от това не се случило в една българска гимназия –..

публикувано на 14.12.19 в 09:00

Българите отдават най-голямо значение на солидарността в ЕС, сочи проучване

Запитани за най-важната ценност, която Европейският парламент трябва да защитава, хората от 20 държави сочат защитата на човешките права. А според три страни – Франция, Испания и Белгия – първа ценност е равенството между половете. Само за..

публикувано на 14.12.19 в 08:20

Български астрофизик върви по стъпките на Стивън Хокинг

Големите въпроси − за произхода на Вселената, за пътуването във времето, за съществуването на извънземен разум, за достигането до други планети − занимават съзнанието на младия учен Деян Михайлов още от детството. Като момче той прекарва много..

публикувано на 13.12.19 в 11:50

Стартира благотворителна кампания с продажба на елхички

10 000 живи елхички стават част от благотворителната кампания на Министерството на земеделието „Посади надежда“. Те ще могат да бъдат закупени от 38 места в цялата страна , а в София ще се продават пред сградата на министерството. По пет лева от..

публикувано на 12.12.19 в 12:46

Богата „реколта“ от медали за олимпийците ни по природни науки

Седемдесет и девет медала и грамоти от международни олимпиади – с тази равносметка изпращат годината ученическите отбори по природни науки от цялата страна. На годишната им среща в Националния археологически музей дойде и президентът Румен..

публикувано на 11.12.19 в 12:39

„Коледен стан“ за деца и любопитни възрастни

Трябва много да обичаш децата, за да изобретиш подобна програма. Проведени са над 200 занимания, а началото е през 2015 г. Съвсем в духа на нашето интернет ежедневие, без да полагат особени усилия, малчуганите учат чрез ръцете си и емоционалното..

публикувано на 11.12.19 в 12:05

Фонд „13 века България“ учреди награда за подпомагане на млади български дарования

В края на тази година, Национален дарителски фонд „13 века България“ подема нова инициатива, насочена в подкрепа на младите български таланти. Условието е те да са спечелили специализация във висше учебно заведение на територията на Европа, без..

публикувано на 11.12.19 в 12:00

Европа за малцинствата

Приблизително 8% от гражданите на Европейския съюз принадлежат към малцинствa, а около 10% говорят регионален или малцинствен език, показват данни, цитирани в резолюция на Европейския парламент. Те още веднъж потвърждават разбирането, че Европа е..

публикувано на 11.12.19 в 08:30

Българският антарктически институт показва фотоизложба от Ледения континент

От 9 до 13 декември в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски” може да бъде видяна фотоизложбата „История на Българската полярна база „Св. Климент Охридски”. Тя   показва развитието на Българската база на..

публикувано на 10.12.19 в 11:42