Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Корабът "Радецки" ще направи демонстрацонни плавания по случай Деня на независимостта

Един от най-ярките символи на българската свобода - корабът "Радецки", отново ще извърши демонстративни плавания по река Дунав в навечерието на Деня на независимостта.
   
На 19 септември, първият от серията почивни дни в навечерието на празника, параходът "Радецки" ще направи едночасова обиколка, от 15 до 16 часа в акваторията на козлодуйското пристанище. Билетите се закупуват на място и са на съвсем достъпна цена - за деца, ученици, студенти и пенсионери те са четири лева, а за всички останали по шест лева.

На борда на музея параход "Радецки" могат да се качат сто пътници. Ако интересът към екскурзията е много голям, в същия ден, 19 септември, ще бъде осъществена и втора обиколка от 16 до 17 часа.

Всички, които се качат на парахода "Радецки", ще имат възможност да разгледат и обновената музейна експозиция, в която могат да се видят редица  ценни реликви, като знамето на Ботевата чета, униформи на ботеви четници и последните писма, писани от войводата  от борда на кораба.

Австрийският параход "Радецки" е построен през 1851 година в Будапеща. На 29 май 1876 четата на Христо Ботев го завзема и го принуждава да спре на българския бряг при село Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от един милион и двеста хиляди български деца. Той е пуснат на вода през през същата година по случай 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 година корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в Козлодуй в специално изградено за него място. Параходът "Радецки" е единственият плаващ музей не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. По статут той е филиал на НИМ.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от