Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 хиляди души в Япония са евакуирани от домовете си заради дъждовете, причинени от тайфуна Етау

| обновено на 10.09.15 в 11:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 хиляди души в Япония са евкуирани от домовете си, след като дъждовете, причинени от тайфуна Етау, продължават втори ден. Предупреждение за евакуация е издадено за още 800 хиляди, след съобщенията за наводнения и активизирали се свлачища. Няколко души са в неизвестност, а десетки са ранени в резултат на наводненията.

Най-тежко засегнати са префектурите Ибараки и Точиги северно от Токио. Град Джозо, с население 65 хиляди души, е под вода, след като местната река излезе от коритото си. Унищожени са домове, отнесени са автомобили, а много хора чакат да бъдат спасени по горните етажи на сградите.

В град Никко, известен със старинните си храмове, се е сринала част от хотел. Двама души са изченали в града, а други двама са спасени.

Представител на префектура Ибараки каза, че пораженията в района са сериозни и засягат големи райони, макар че властите не разполагат с точна информация за размера на щетите. В град Канума спасителите търсят изчезнал човек, за който се смята, че е бил затиснат от свлачище. Жена също се е озовала под калната маса заедно със съпруга си, но мъжът й е бил спасен.  

Телевизонни репортажи показаха как възрастна двойка чака помощ на покрива на дома си, прегърнала две кучета.

След като предишните правителства на страната бяха критикувани за бавния отговор на властите след авариата в централата "Фукушима", премиерът Шндзо Абе заяви по повод сегашното бедствие:

Правителството ще положи всички усилия, за да защити хората и ще предприеме необходимите мерки.

В пострадалите райони в помощ на хората са изпратени военни и полицаи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна