Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на ОП "Туризъм" Иво Маринов:

София може да развива успешно екологичен, културен, конгресен, планински и спа туризъм

За малкото време, откакто е открита, интересът към "Читалнята" в Градската градина е огромен. Това се дължи и на факта, че изпълнява функциите и на информационен туристически чентър
Снимка: БГНЕС
С 12% са се увеличили постъпленията от туристическия данък в София за първите осем месеца на годината, спрямо същия период на 2014 г. Събраните средства са в размер на близо 1 млн. лв., съобщи в ефира на Радио София директорът на Общинското предприятие "Туризъм" Иво Маринов. Той поясни, че постъпленията от този данък се използват единствено за развитието на туризма, за маркетинг и за реклама на града като туристическа дестинация.

Столичната община подготвя информационни турове за чуждестранни журналисти с цел популяризиране на София. След броени дни в столицата ни се очаква да пристигнат представители на медии от Швейцария. Програмата за обиколката вече се изготвя, като при възможност от страна на журналистите тя ще бъде разширена с посещения на знакови места и в страната. Предстои подобни инициативи да се проведат и за журналисти от Италия и Германия - заяви още Иво Маринов. Той посочи, че българската столицата се готви и за участието си в няколко международни туристически борси, най-голямата от които е в Лондон през ноември т.г. Със свои щандове столицата ни ще се представи и на изложения в Гърция, Румъния и Турция.  

Предстои откриването на още три информационни центъра в София, съобщи още Ива Маринов. Единият ще бъде разположен в Музея за история на София, в Централната минерална баня. Другият се изгражда и обзавежда в подлеза при входа на Метростанция "Сердика-2", а третият ще е в Банкя.

Директорът на Общинското предприятие "Туризъм" заяви, че с подходящите инвестиции и бъдещи усилия, София може да развива успешно екологичен, културен, конгресен, планински и спа туризъм.

Иво Маринов взе отношение и по теми като предстоящото туристическо райониране на страната, новата наредба за категоризация на обектите за настаняване и хранене, капацитета и квалификацията на кадрите в сферата на туризма и др. 

Чуйте разговора с Иво Маринов.
 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени