Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на двете кипърски общности се срещнаха с водачите на петте вероизповедания

Безпрецедентна среща в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

За първи път в историята на Кипър днес заедно се събраха лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ и водачите на всичките пет вероизповедания на разделения от 41 години остров. Историческата среща на политическите и религиозните ръководители е част от диалога за решаване на Кипърския въпрос и обединяването на страната.

Църковните водачи в Кипър увериха лидерите на кипърските гърци Никос Анастасиадис и на кипърските турци Мустафа Акънджъ в своята подкрепа за мирния процес и преговорите за уреждане на Кипърския проблем, бе заявено след разговорите им днес. В срещата, която се състоя в буферната зона под контрола на ООН в Никозия, участваха архиепископът на Кипър Хризостомос Втори, главният мюфтия Талип Аталай, архиепископът на маронитската кипърска църква, архиепископът на Арменската православна църква и епископът на Католическата църква.

Религиозните лидери на петте признати вероизповедания на острова потвърдиха и желанието си за свободен достъп до религиозните места в двете части на разделената страна, като призоваха Анастасиадис и Акънджъ да облекчат ограниченията за движение на религиозна основа. Двамата политически лидери заявиха, че ще работят в тази насока, въпреки практическите проблеми, които трябва да бъдат преодолени. В хода на мирните преговори като част от мерките за изграждане на доверието между двете общности бе договорено религиозните центрове в свободната и окупираната зона да бъдат предоставени за управление от съответното вероизповедание.

Религиозните водачи, специално архиепископът на Кипър и главният мюфтия, активно подкрепят и уникалната съвместна програма на общностите на кипърските гърци и кипърските турци за възстановяване на тяхното културно наследство. Петимата църковни водачи стоят и зад предложенията за отваряне на нови пропускателни пунктове между свободната и окупираната част на острова.

Общата цел на политическите и религиозните лидери на Кипър е обединяването на страната и превръщането й в модел за успешно етническо и религиозно съвместно съществуване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени