Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия оттегли възраженията си срещу разследването на ООН за химическите атаки в Сирия

Снимка: БГНЕС

ООН вече ще може да започне разследване за химическите атаки в Сирия, които според западните страни са дело на режима на Башар Асад, след като Русия оттегли възраженията си, съобщи Франс прес.

САЩ, Великобритания и Франция обвиняват сирийската армия, че е извършила нападения с химически оръжия, включително с хлор. Русия смята, че няма доказателства срещу режима на Дамаск, който винаги се стреми да защити в Съвета за сигурност, отбелязва АФП.

Терористичната групировка "Ислямска държава" произвежда и използва химически оръжия в Сирия и Ирак, твърди източник от американското правителство, цитиран от Би Би Си. Установени са четири случая от двете страни на сирийско-иракската граница, при които ИД е използвала иприт в прахообразна форма. На турско-сирийската граница екип на Би Би Си е намерил доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Разследващата мисия на ООН ще трябва да определи кой носи отговорност за химическите атаки, което след това може да доведе до приемане на санкции в Съвета за сигурност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна