Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пороен дъжд заля Сопот и няколко околни села

Снимка: Бояна Петрова

Пороен дъжд причини наводнения в Сопот и няколко подбалкански села - Богдан, Столетово, Кърнаре и Христо Даново. По думите на областния управител на Пловдив Розалин Петков най-тежко е положението в Сопот и село Богдан.

Община Карлово обяви частично бедствено положение в наводнените села.

В общинския център има наводнени къщи, които са в горния край на града, непосредствено под планината, откъдето е дошла стихията. В Богдан е наводнена ромската махала, където под вода са десетина от домовете на хората. Там къщите се намират точно до дерето, от което е тръгнала приливната вълна, обясни Петков. Той припомни, че при сухо време водата вътре е два сантиметра, а в момента се е вдигнала до два метра.

Дъждът в Столетово, който се изля между 6.00 и 9.30 часа сутринта, е наводнил няколко къщи, повече от 40 сантиметра е водата в помещенията на цеха за консерви. Наводнени са и ниви, в близост до селото. Кметът Славчо Тодоров сподели, че не помни река Сухото дере да е била толкова пълноводна, както след пороя.

Екипи на пожарната от Карлово и от Пловдив бяха изпратени в наводнените села. Въпреки че дъждът спря, в две от селата Столетово и Богдан все още работят пожарни екипи от Карлово. Не се съобщава за пострадали хора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна