Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ф. Щайнмайер: По някои въпроси, свързани с конфликта в Украйна, постигнахме напредък

| обновено на 13.09.15 в 14:33
Снимка: Дневник

Между Русия и Украйна остават разногласия по прилагането на мирното споразумение от Минск. Това заявиха външните министри на двете страни Сергей Лавров и Павло Климкин след срещата в Берлин със своите колеги от Германия и Франция. Според Лавров има проитворечия по провеждането на местни избори в сепаратитските райони:

Не по всички въпроси сме на едно мнение, но имаме много точни критерии - тесктът на Минското споразумение. Според мен то е фарът, който трябва да ни показва пътя напред. Важното е да не се отклоняваме от курса.

Украинският му колега Климкин видя разногласия по всички въпроси:

Ако под представители на Донецка и Луганска област разбирате хората, появили се след фалшивите избори на 2 ноември миналата година - това не е пътят напред.

От своя страна германският външен министър Франк-Валтер Щайнмамер изрази оптимизъм, като каза, че на снощните разговори и е имало по-малко конфронтация в сравнение с преди:

С облекчение мога да кажа, че днес имаше по-малко конфронтация в сравнение с преди. По някои въпроси успяхме да постигнем напредък.От първи септември трае новото примирие и това е един позитивен факт, който ни стимулира да се опитваме да търсим напредък по изпълнението на Минското споразумение, заяви германският външен министър.

Междувременно, генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ламберто Заниер заяви, че подновеното спиране на огъня в Източна Украйна се спазва вече повече от 10 дни, което създава възможност за придвижване на политическите преговори за решаване на конфликта, предаде Асошиейтед прес.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна