Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Фотофабрика” призовава да запазим човешкото в нас

БНР Новини
9
Снимка: Силвия Петрова

„Маргиналният човек” е темата, която обединява тазгодишните събития на фестивала за репортажна и художествена фотография „Фотофабрика” (пет изложби, три фотоработилници и кинофорум), който продължава до 29 октомври в София. Всяка от изложбите предлага среща „очи в очи” с хора, които обикновено не искаме да видим – хора, които по собствена воля или по стечение на обстоятелствата водят живот, който обществото отхвърля. Основната тема на феста дава името и на първата експозиция от програмата на „Фотофабрика” 2015. „Маргиналният човек” е селекция от 58 снимки, предоставени от архивите на световните агенции Getty Images и Reuters. Документалните кадри разказват истории от целия свят и могат да се видят до 20 септември на Моста на влюбените и от 21 септември до 18-и октомври на улица „Оборище”. Директорът на фестивала Еми Барух обясни защо е избрана тази тема:

Миналата година ние показахме протестиращия човек, тази година показваме маргиналния човек. Мисля, че между тях има една много силна връзка, която искаме да подчертаем. Тя няма как да остане скрита и това е една провокация, в хубавия смисъл на думата, към нашите гости, към посетителите на всички събития, които предлагаме в рамките на 50 дни. За нашия екип беше много интересно да изследваме кой е маргиналният човек, да помислим как да направим неговия колективен портрет. И ние сме убедени, че маргиналният човек не е само човекът, който рови в кофите за боклук. Той е човекът, който е изхвърлен от обществото или сам се е изолирал от него. Връзката между протестиращия човек и маргиналния човек намираме именно там. Човекът, който иска да участва по-активно в собствения си живот и протестира срещу един установен ред, в който не намира себе си, не намира справедливост. Или обществото го изхвърля, или той, неспособен да промени реда в живота си, сам се изолира от обществото. Бих казала, че маргиналните хора в голяма степен са хора на духа, хора чувствителни и раними, и именно това е колективният портрет на едни често пъти невидими за широката публика личности.

Снимка

Продължението на темата за маргиналния човек е „Непознатият друг”. Проектът включва изложба, видеоинсталации и прожекции. До 28 септември мултимедийният проект показва интервюта с бежанци, както и срещи с жители на селата Розово, Телиш и Калище, където имаше протести срещу настанените там бежанци. Записани са и разговори с представители на местната власт. Така се получава задочен диалог между бежанци и българи. Видеата и историите са достъпни и онлайн на адрес www.nepoznatiatdrug.org. Кои са другите акценти на фестивала разказва Еми Барух:

Показваме няколко изложби, които са направени в различни краища на света. Големият френски фотограф Пиер Гонор, който превръща проекта „Маргиналният човек” в свой начин на живот, ще представи уникални портрети в Националната галерия след 15 септември. Световна премиера на чешкия фотограф Индржих Щрайт ще се състои в Чешкия център. Правим лекция и работилница за фотографи с тези двама гости на фестивала. Най-амбициозният ни проект се нарича „Непознатият друг”. В Непознатото пространство (зад Модерен театър, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 169) показваме една инсталация, където се срещат българи и бежанци. Една много коментирана, много политизирана тема, но ние говорим за бежанците по различен начин. Да бягаш от войната е хуманитарен проблем. Да бягаш от бомбите е трагедия, която може да се случи на всеки. Ние не можем да кажем дали утре няма да сме хората, които ще бягат от собствените си домове поради някакъв катаклизъм. И ако нямаме сетива, ако нямаме човешки подход към хора, тръгнали не от хубаво далече от домовете си, то ние сме загубили част от своята човещина.

Снимка

Тази година част от фестивала е и проектът Кинофабрика – „Непотребни истории от вчерашния ден”. В рамките на три дни (от 2-ри до 4-и октомври) Кинофабрика ще направи осем безплатни прожекции и дискусии на документални български филми в Чешкия център, някои от които са били забранени в годините преди демократичните промени у нас.

Пълната програма на фестивала може да се намери на официалния сайт.

Снимки: Силвия Петрова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени