Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният фестивал „Магията на вятъра" започва в Сливен

Фестивалът ще се състои в дните от 15 до 19 септември

Четвъртото издание на Международния фестивал на изкуствата "Магията на вятъра" ще се проведе от 15 до 19 септември в Сливен, съобщи директорът на Държавния куклен театър - Сливен, Ефимия Павлова.

Фестивалът ще бъде открит с премиерата на Сливенския куклен театър "Огнивото" по Ханс Кристиан Андерсен. В програмата са включени спектакли - тип шоупрограми, творчески работилници, улични ателиета, живи статуи и други. Те ще са не само в сградата на кукления театър, а и по главната улица, в галерии и театрални зали в града.

Освен представленията за деца, ще бъдат показани и спектакли за възрастни, сред които моноспектакълът на Бойка Велкова "Пътят към Афродита", представлението "Семейство Замза" на Сливенския куклен театър и НАТФИЗ, спектакълът на театър "Темпо" от Анкара "Да играем Бекет" и други.

Пред сградата на общината ще бъде показан уличният спектакъл "Паркът" на гостуващ театър от Чили. В рамките на три дни гости от Белгия ще представят творческа работилница "По следите на дриадите", като всички записани в него участници ще направят кукли от естествени материали.

Във фестивала ще участват над 230 души от театри от Турция, Унгария, Белгия, Русия, Чили и Испания. От България ще гостуват театрите на Русе, Габрово, Варна, Бургас, Велико Търново, Смолян и София. Биеналето, което се прави през една година, се организира от кукления театър с финансовата подкрепа на Министерството на културата и община Сливен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна