Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова система за граничен контрол в Унгария, страната затвори част от въздушното си пространство

| обновено на 15.09.15 в 14:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От полунощ в сила влезе нова система за граничен контрол в Унгария, с която се цели да се прекрати незаконното преминаване на бежанци през границата със Сърбия. Промените дават повече пълномощия на полицията и предвиждат строги наказания, включително затвор до 3 години за нелегално преминаване на границата. Криминализират се повредите, които могат да бъдат нанесени по оградата, издигната от Унгария по границата със Сърбия.

Група от 16 мигранти обаче преряза тази сутрин оградата от бодлива тел на границата между Унгария и Сърбия и влезе в Унгария, предаде Танюг. Веднага след това унгарската полиция задържа групата. 16-те ще бъдат първите, спрямо които ще бъде приложен новият закон за държавната граница. 

От снощи е затворено и въздушното пространство над 20-километров участък по сръбската граница на височина до 1350 метра. Целта е да се гарантира безопасното използване на въздушното пространство от полицията, армията и службите за спешна помощ за справяне с мигрантската криза. Затварянето, което ще е в сила до ново нареждане, не засяга международните пътнически полети.

Затворен е и отворът по железопътната линия – вагон с бодлива тел, откъдето досега масово преминаваха бежанците.

Ново летоброене в бежанския въпрос, така коментира премиерът Виктор Орбан новите правила. Целта на унгарското правителство е да пренасочи пътя на мигрантите, така че той да заобикаля Унгария. Имигрантите, които изберат легално влизане през граничните пунктове, ще могат да се регистрират в работно време и след около едночасов разговор да получат отговор.

Орбан коментира, че голям процент от молбите за получаване на убежище може да бъдат отхвърлени след влизането в сила от днес на по-строгите нови правила. Отказът ще се прилага към бежанците, които не са подали молби за убежище в Сърбия.

Премиерът на Унгария не изключи възможността по-късно днес правителството да реши да обяви кризисна ситуация заради бежанския поток и изчисли, че кризата може да струва на страната му 200 милиона евро.

По преценка на унгарския Хелзинкски комитет около 99% от бежанците ще бъдат върнати на сръбска територия. Това ще доведе до напрежение между двете държави. Член на сръбското правителство е заявил, че ако се наложи, Сърбия ще се противопостави на това с армията си.

По границата от сръбска страна има струпване на бежанци, сравнително по-малко от последните дни. Двата гранични пункта - при Рьоске и Ашотхалом, са затворени.

Същевременно стана ясно, че на граничния пункт Хоргош 2 от сръбска страна са се събрали голям брой мигранти, които искат да влязат в Унгария. Мигранти продължават да пристигат на групи на пункта, съобщава Танюг.

В звуковия файл може да чуете кореспонденцията на Светла Кьосева от Будапеща.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна