Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада давността за наказателно преследване на престъпления, извършени от членове на БКП

Снимка: Ивайло Михайлов

Престъпленията, извършени от членове на БКП след 9 септември 1944 и по време на Възродителния процес, ще бъдат преследвани и наказвани, без да има давност за това. Това приеха депутатите след разгорещени спорове по промените в Наказателния кодекс (НК).

С приемането на редакцията от ДПС видяха възможност съдът все пак да се произнася по делата, свързани с възродителния процес, но промените, които засягат действията на комунистическата партия, превърнаха дебатите в дуел между левицата и десницата. Отляво не се съгласиха с промените. Янаки Стоилов:

Сред тези, които го подкрепят, има бивши комунистически функционери, бивши сътрудници на Държавна сигурност. С този текст освен някакви закъснели идеологически ефекти няма да има реални правни последици.

От ГЕРБ и реформаторите настояха промените да бъдат приети. Мартин Димитров:

Имаме само два избора, да кажем, който е извършил престъпление по време на комунизма, дори сега ще понесе отговорност, а другата възможност е това, което ни предлага левицата. Защото било отдавна, защото не се знае дали били живи хората, защото всички правителства били еднакви, нямало смисъл от това. Има смисъл.

Заради разгорещените дебати председателстващият заседанието Димитър Главчев изгони независимият депутат Велизар Енчев:

Имате министър на отбраната, който е най-големият криптофашист, каза Енчев.

Велизар Енчев бе отстранен от заседанието на основание член 156, ал. 1. По късно и Филип Попов от БСП също беше отстранен от залата:

С тези аплодисменти току-що показахте нищетата на българския парламент, думи на Филип Попов.

Заради това социалистите със скандирания настояха Димитър Главчев да подаде оставка, а на председателското място да седне Цецка Цачева. Цачева обеща да преразгледа наказанието на депутата Филип Попов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна