Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще изработи законопроект за участие на бизнеса в бордовете на държавната енергетика

В. Велев: Знаем, че е нож с две остриета, но алтернативата е да стоим отстрани и да гледаме как продължават разхищенията

Снимка: БГНЕС

Представители на работодателски организации се срещнаха и със социалистите в Народното събрание. БСП е поела ангажимент да изработи в най-ранни срокове законопроект за управление на публични дружества.

Целта е законодателно да се регламентира участието на бизнеса в ръководството на държавните енергийни дружества.

Работодателите призоваха за прекратяване на договорите с американските централи "Марица - Изток 1" и "Марица - Изток 3", което ще освободи бизнеса от увеличението на тока.

Бизнесът е получил подкрепа от БСП по предлаганите от тях законодателни промени, които забраняват преференциално изкупуване на преференциални цени на електрическа енергия и за реформа в енергетиката, която да доведе до пазарни принципи, увери председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Между БСП и бизнеса е имало единодушие по въпроса с американските централи, допълни Велев и поясни:

Договорите с американските централи трябва да бъдат прекратени. Проблемът да бъде решен така, както беше решен в Полша и Унгария. Държавата, след като е решила да оказва такава държавна помощ на американските централи, трябва да го направи чрез директно плащане от бюджета във фонд "Сигурност" на електроенергийната система, а не това да минава през цената на електрическата енергия и да е за сметка на потребителите на електрическа енергия.

Представители на бизнеса да влязат в бордовете на държавната енергетика е нож с две остриета, коментира Корнелия Нинова:

Ако в тези бордове бъдат включени хора, които имат бизнес в областта на енергетиката, това е открит конфликт на интереси. 

Васил Велев пък определи допускането на бизнеса до управлението на държавните енергийни дружества като временна мярка:

Знаем, че е нож с две остриета, но алтернативата е да стоим отстрани и да гледаме как продължават разхищенията в държавната енергетика и струва много скъпо на индустрията.

Бизнесът дори е настоял членовете на работодателските организации да обявят в регистър какви централи имат и на какви цени се изкупува електрическата енергия.

Дългосрочната мярка е закон за управление на публичните дружества и БСП е поела този ангажимент пред бизнеса, увери Драгомир Стойнев, бивш енергиен министър: 

Още следващата седмица лично аз поемам ангажимент да предоставя този законопроект за управление на публичните дружества.

Бизнесът остава в протестна готовност заради високите цени на тока.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени