Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2000 мигранти в Одрин очакват властите да ги пуснат към Гърция или България

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 2000 мигранти се намират в Одрин и околностите в очакване турските власти да ги пуснат да преминат през границата към Гърция или България. Турският премиер Ахмед Давутоглу се очаква да посети пограничния град Одрин във връзка с мигрантската криза.

Валията на Одрин Дурсун Али Шахин заяви,че мигрантите може да останат още няколко дни, но след това ще ги върнат обратно.

По инициатива на Службата за социално подпомагане на бежанците са раздадени одеяла, супа, детски храни и памперси, вода. За децата е построена временна детска площадка.

Кметът на Одрин заяви, че е много трудно да осигурят за дълго време условия за престой на толкова много хора. Засега и местните отговорни представители не могат да кажат как ще се разреши кризата.

Някои търговци в Одрин се възползвали и са раздули цените на стоките, което също възмущава бежанците. Местните хора, въпреки че проявяват съчувствие към бежанците, помагат кой с каквото може, всъщност са силно обезпокоени от ситуацията.

Твърди се, че още бежанци продължават да пристигат към Одрин, като броят им може на достигне 20 хиляди души.

Бежанците казват, че искат само да преминат през границата в Гърция или България не за да останат там, а за да продължат към европейските държави. Като мотив за това изтъкват решението на Германия да приеме около 1 милион бежанци. Твърдят също, че няма да се върнат, каквото и да стане.

Напрегнатото очакване на хиляди бежанци в Истанбул и в Одрин продължава.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна