Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално откриват регионалното депо за отпадъци край Самоков

Днес е официалното откриване на регионалното депо за отпадъци в Самоков, което ще обслужва общините Самоков, Костенец, Долна баня и Ихтиман.

Депото беше широко обсъждано през последната седмица, след като Общинският съвет в Самоков единодушно отхвърли предложението на Инициативния комитет за местен референдум с въпрос: Трябва ли да бъде променено местонахождението на депото?. Гражданите не са съгласни с мястото, защото то е на по-малко от километър от Самоков и съседното село Драгушиново.

Апелативната прокуратура в София през май се произнесе, че докладът за ОВОС представлява документ с невярно съдържание поради отсъствието на река Искър в него. Д-р Константин Панев подчерта, че той и съмишлениците му не са се отказали от битката срещу новото сметище:

Като идеята е да предложим нов областен управител да спре това решение, считаме го за незаконосъобразно, даже нищожно. Съответно в 14-дневен срок от публикуване на решението ще го обжалваме пред Административния съд в Софийска област.

От местната управа, екологичното министерство и Регионалната инспекция за околната среда и водите обаче твърдят, че поводи за притеснения няма. Кметът на Самоков Владимир Георгиев припомни, че историята с депото е отпреди 2010 година, то вече е построено с европейски средства:

При положение, че вече ние сме кандидатствали за европейски средства, при всяко едно положение, че ако сметището не трябва да е там, където вече е изградено, а трябва да се изгради на ново място, се касае и за бюджетни средства, не само на нашата община, но и на другите три партньорки, които са Долна баня, Ихтиман и Костенец ,а да не говорим, че там въобще не бяха събирани подписи за това нещо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени