Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мюнхен започва световният празник на бирата – Октоберфест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в баварската столица Мюнхен се открива световния празник на бирата – Октоберфест. Превърнал се в център на всички традиционни народни и културни празници за есента, Октоберфест събира туристи от цял свят, които идват, за да се потопят в изключителната атмосфера на празника.

С подробности слушаме Елена Трифонова.

За 182-ви път най-мощният празник на бирата – Октоберфест – събира ценителите на пенливата течност и доброто настроение в баварската столица Мюнхен.

По традиция – всяка трета събота от септември, в 11 часа кметът на Мюнхен символично удря с дървен чук по първата бъчва бира, която още бъде изпита на известната Терезиенвизе или в която и да е друга бирария в града. За втора поредна година това ще направи новия кмет на града Дитер Райтер.

Следват две седмици на безкраен бирен празник, който през последните години събира над 6-7 милиона посетители в Мюнхен не само от Германия, но и от целия свят.

Тази година има няколко особености – Октоберфест ще премине при изключителни мерки за сигурност от страна на полицията в Бавария заради хилядите бежанци, които са в провинцията с неустановен все още статут и с нова, по-висока средна цена на бирата, която тук се пие на халба-литър. Тази година без значение дали е светла или тъмна, жива или мътни, цената й е средно 10,30 евро.  

За тазгодишния Октоберфест е характерно, че месец преди него хотелите в Мюнхен удариха ценовия таван от 260 евро, а запазването на място в най-голямата палатка за пиене на бира се сравнява с джакпот от тотото. Защото там е мястото, където могат да бъдат видяни и най-популярните и известни личности на Германия, облечени в традиционни носии, дошли да изпият по бира и споделят празничното настроение.

Разбира се има изобилие от изяви и съпътстващи програми през всеки от дните на бирения празник, но най-много са през уикендите, когато Октоберфест е посещаван масово от цели семейства.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна