Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митинг в Кале с настояване за "по-достойна" европейска политика към бежанците

Нелегални имигранти в Кале пресичат загражденията към влаковете, преминаващи под Ламанша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във френския град Кале мигранти и хуманитарни доброволци се събраха на митинг - протест с настояване за "по-достойна" европейска политика към бежанците.

Между 2000 и 3000 души се събраха на демонстрация в Кале пред центъра за прием на мигранти. В митинга участваха доброволци от Франция и Великобритания. Те отправиха на двата езика призиви към британските власти и Европа да "отворят границите" и да приемат "по-достойна политика към мигрантите".

Демонстрантите носеха плакати с надписи "Европа на бодливата тел" и "Европа води война срещу въображаем враг". Шествието достигна до пристанището в Кале, където бе почетена с минута мълчание паметта на десетимата мигранти, загинали досега в тунела под Ламанша в опит да преминат във Великобритания.

През последните седмици в района се проведоха няколко по-малобройни митинга, а хуманитарните асоциации съобщават за нарастване на притока от дарения - на финансови средства, храна и дрехи. Заедно с това обаче се разрастват и ксенофобските настроения. Те личат в последните проучвания, според които крайно-дясната лидерка Марин льо Пен има всички шансове да спечели в департамента Па де Кале следващите регионални избори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени