Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започва шестдневното посещение на папа Франциск в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск, който е на посещение в Куба, ще замине днес за САЩ, след като отслужи последната литургия на Острова.

Светият отец отбеляза своя лична годишнина - деня, в който като юноша решил да стане свещеник, отправяйки към кубинците деликатно послание: да преодолеят идеологическите предубеждения и да пожелаят промяна, предаде Асошиейтед прес.

Папата посети четвъртия по големина кубински град Олгин, където отслужи меса на открито. На месата присъства и президентът Раул Кастро, който се ангажира да бъде на всички литургии, отслужени от папата. Провинция Олгин е първото място, където през 1492 година слиза от кораба си Христофор Колумб.

Светият отец пристигна и във втория по големина кубински град  Сантяго де Куба, където кортежът му беше приветстван от хиляди хора. След като отслужи последната литургия, папата ще се отправи към Вашингтон.

Шестдневното посещение на главата на римокатолическата църква в Съединените Щати ще започне от базата Андрюс в щата Мериленд. Папа Франциск ще бъде посрещнат лично от президента Барак Обама.

По време на визитата си във Вашингтон папа Франциск ще гостува в Белия Дом и ще изнесе реч в американския Конгрес. Той ще бъде първият папa, който говори от трибуната на Конгреса. В петък е речта му пред 70-ата Генерална Асамблея на ООН в Ню Йорк, а в края на програмата си папата ще бъде във Филаделфия, където на последното събитие се очаква да присъстват около милион и половина души.

Посещението на папа Франциск се приема от някои анализатори и като политическа подкрепа за президента Барак Обама. И двамата се застъпват за  равенство в заплащането, спешни мерки за климатичните промени и реформа в криминалната система с цел спиране въвеждането на лишаване от свобода за по-леки провинения.

Папа Франциск идва и в момент на политическо разединение в католическата общност в САЩ. Все по-голям брой католици-американци, с латиноамерикански корени, подкрепят демократите и това обезпокоява републиканците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени