Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин вкарва старите кадри в кризата с бежанците

Бежанския център в германския град Волгаст
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Берлин Михаел Мюлер назначи бившия шеф на полицията в германската столица за „секретар по въпросите на бежанците“. Градоначалникът обясни решението си с необходимостта в щаба за бежанците и имигрантите да бъдат привлечени кадри, които имат богат опит в решаването на междуетнически, религиозни и културни конфликти и опитът на които ще бъде много ценен за вземане на кризисни решения с огромни маси хора.

Нещо повече – 68-годишният бивш шеф на полицията Дитер Глитч ще е съпредседател на кризисния щаб на Берлин заедно със секретаря по социалните въпроси Дирк Герстле. Извиканият отново на работа пенсионер е поредният експерт по въпросите на сигурността и имигрантите, на които е предложено да се върнат на работа, за да бъдат използвани техния опит и познания. Преди него беше „върнат в играта“ и друг висш полицай, който в момента е ръководител на разпределителния център в Темпелхоф.

Техните назначения са административно съгласувани и одобрени с фракциите в Берлинския Сенат.

Към днешна дата в Берлин са регистрирани 24 хиляди чужденци, търсещи статут на бежанци. Прогнозите са до края на годината техният брой да достигне 40 хиляди души, които ще останат дълготрайно на територията на столицата на Германия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна