Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилени мерки за сигурност заради посещението на папата в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в САЩ пристига папа Франциск. Според предварителната програма първата спирка от визитата му ще бъде столицата Вашингтон, а след това Ню Йорк и Филаделфия. Папата трябва да се срещне с американския президент Барак Обама. Предвидено е да произнесе реч на съвместно заседание на Конгреса на САЩ, да участва в Общото събрание на ООН и да посети Световната среща на семействата във Филаделфия.

В програмата са включени още църковни служби, паради по улиците и срещи с десетки хиляди хора.

Хиляди полицаи, служители на тайните служби и Федералното бюро за разследване ще охраняват високопоставения гост.

Представители на тайните служби са били вече специално командировани във Ватикана за обмяна на опит с постоянната охрана на светия отец, който често пъти влиза непринудено сред тълпите от хора и това създава трудности.

В Ню Йорк, където работи Общото събрание на ООН, тази седмица най-малко 7000 униформени полицаи са по улиците. Ще има разположени и още няколко хиляди служители на сигурността под прикритие.

Заместник-комисарят на полицията в Ню Йорк Джон Милър казва, че това е най-голямата и най-сложната задача, поставена пред отдела досега, защото заедно с посещението на папата те охраняват и още близо 200 лидери на държави, участници в работата на Общото събрание на ООН.

Във Филаделфия, където нямат опита на Вашингтон и Ню Йорк в охраната на световни лидери, полицията ще бъде подпомогната и от 300 специалисти в откриване на експлозиви и 165 специално обучени кучета.

Ще има 31 пунктове с магнитометри, които могат да открият експлозиви. Още 2000 членове на Националната гвардия ще бъдат по улиците на града, за да помогнат с контрол над тълпата.

И в трите града папата ще пътува в конвой, снабден с електронни контрамерки за бомби и охраняван от снайперисти и екипи от местните полицейски управления, тайните служби и ФБР. Други специалисти, разузнавачи и анализатори вече следят интернет пространството и разговорите в социалните медии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна