Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоран Фабиус: Кризата с бежанците може да постави под въпрос изначалните принципи на Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата с бежанците може да постави под въпрос изначалните принципи на Европа – заявява в интервю френският външен министър Лоран Фабиюс. Той предвижда хаос с тежки последици, ако Европа не съумее да се справи с мигрантската вълна.
Европа е минала през много кризи. Но този път са поставени на изпитание самият ѝ смисъл и начин на съществуване – твърди френският външен министър Лоран Фабиюс пред група европейски издания, сред които френският вестник "Фигаро". 
Илюзия е да мислим, че всеки ще може да се измъкне, като затвори националните си граници. Но трябва да кажем честно, че отвъд необходимата солидарност с бежанците не можем да оставим вратите си широко отворени за всички икономически имигранти – признава Фабиюс. Според него изходът е в откриването на центрове за приемане и идентификация на имигрантите в страните, през които влизат в ЕС, приемане на система за справедливото им разпределение, помощ за страните от "първата линия" на бежанската вълна (Турция, Йордания, Ливан) и най-вече военното и политическото решение на кризата в региона. Франция има волята да се бори срещу "Ислямска държава" – увери Фабиюс, подчертавайки, че решението за Сирия може да бъде само правителство на националното единство, без Башар Асад, но със запазване на "стълбовете" на неговия режим.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна