Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание в Брюксел за подялбата на 120 000 от пристигналите на континента мигранти

Бъчварова: Ангажиментът за бежанските квоти трябва да бъде задължителен за страните

Вицеприемиерът потвърди, че България ще подкрепи разпределението

| обновено на 22.09.15 в 18:11
Снимка: БГНЕС

Вътрешните министри на ЕС заседават извънредно в Брюксел за подялбата на 120 000 от вече пристигналите на континента мигранти. Очаква се компромисно решение и отпадане на задължителния елемент при квотите. Заседанието започна без съгласие по основния въпрос, дали бежанците задължително да се разпределят от всяка страна, или столиците да запазят суверенния си избор.

Страните от Вишеградската група все ще не са съгласни с принудителната схема. Позицията на Полша против задължителните квоти остава непроменена, заяви министър Тереза Пьотровска – "солидарност и доброволност", каза тя и припомни, че за Варшава е по-важна охраната на границите и експулсирането на нелегалните имигранти:

В документа, който ще бъде приет, съм сигурна, че ще залегнат нашите предложения и преговорни позиции

България ще подкрепи задължителните квоти, потвърди вицепремиерът Румяна Бъчварова, която няма възражения по българския дял:

Този ангажимент трябва да бъде задължителен за държавите, защото иначе се обезмисля неговото прилагане. В същото време знаем, че това е временно решение и трябва да се търсят принципните подходи и принципните решения за прекратяване на тази кризисна ситуация. Ще подкрепим разпределението на 120 000 мигранти и ще обсъдим детайлите, които се предлагат, за това как и къде те да бъдат насочени към други държави.

Очаква се компромисен вариант, тъй като ротационното председателство на Люксембург няма намерение да налага гласуване с квалифицирано мнозинство, стана ясно от министър Жан Аселборн:

Предложихме консенсусен текст, който вярвам, че ще окаже положителен ефект.

Според неофициални информации, освен че ще е на доброволен принцип, се предвижда да се разпределят с 54 000 души по-малко, поне на първо време, защото Унгария отказа да участва в схемата, предвидена за нейните бежанци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна