Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС трябва да увеличи помощта за бежанците в съседни на Сирия държави

| обновено на 23.09.15 в 09:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Днешният Европейски съвет трябва да се съсредоточи върху увеличаването на помощта за бежанците, които пребивават в съседните на Сирия държави. Около това мнение се обединиха британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд. Увеличаването на помощта за Турция, Ливан и Йордания, където са по-голямата част от 4-те милиона бежанци, ще позволи на тези хора да останат близо до родината си, заяви говорител на Камерън.

Лидерите на Великобритания и Франция призоваха за "съживяване на политическия процес" в Сирия като ключ за решаването на мигрантската криза.

Сирийската война ще е сред основните проблеми, които ще бъдат обсъдени на днешната среща в Москва между президентите на Русия и Турция. Анкара е обезпокоена от увеличаването на руското военно присъствие в Сирия, тъй като Кремъл подкрепя сирийския президент Башар Асад. По данни на западни наблюдатели, в страната вече са разположени близо 30 руски бойни самолета, а сирийската армия вече използва новото си руско въоръжение за мащабни удари срещу "Ислямска държава" в Палмира, Деир Еззор и Ракка.

Най-малко 38 джихадисти от "Ислямска държава" са били убити през последното денонощие при удари на сирийската авиация срещу мишени на терористичната групировка в град Палмира, предаде ДПА. Военен източник, пожелал анонимност, е заявил, че при нападенията са използвани новодоставените руски изтребители, управлявани от сирийски пилоти.

За първи път руските самолети са били използвани в Сирия миналата седмица при въздушните удари срещу град Ракка, смятан за столица на ИД в Сирия, казва още източникът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна