Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната екоинспекция в Русе ограничи дейността в завода "Монтюпе"

Регионалната екоинспекция в Русе от днес ограничи дейността в завода за производство на автомобилни детайли "Монтюпе" и затвори едно от промишлените халета за каруселно леене на алуминий. Това стана със специална заповед на директора на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова.

Още тази сутрин министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че колегите й от Регионалната екоинспекция в Русе са подготвили заповед за ограничаване на производството в завода за  алуминиеви автомобилни детайли "Монтюпе", който вече десет дни активно замърсява въздуха над града.

Става дума за принудително извеждане от експлоатация на инсталацията за каруселно леене на алуминий и пломбиране на устройството до привеждане на дейността в съответствие с екоизискванията. Заповедта е подписана от директора на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова, но от фирмата са отказали да я получат официално.

Колеги отидоха на място, запознаха със съдържанието на заповедта представителите на "Монтюпе", но същите отказаха да я приемат официално. Поради тази причина преминаваме към съответния ред по Административно-процесуалния кодекс за съобщаване на същата заповед. Практически, следва на 25-и екип, заедно с представител на Областна администрация, да отидат на място и да пломбират съоръжението, така че то да не функционира. Ако ни откажат достъп, ще сезираме съответните органи за оказване на такъв, уточни инж. Атанасова.

Заповедта може да бъде обжалвана в 14-дневен срок от връчването й пред министъра на околната среда и водите или пред Административния съд в Русе, съгласно Административно-процесуалния кодекс, което обаче няма да спре изпълнението й.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна