Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Вариантът с откриването на центрове е възможен, ако страната го поиска

| обновено на 24.09.15 в 15:39
Снимка: БГНЕС
В Смолян вицепремиерът  Меглена Кунева коментира, че вариантът с откриването на регистрационен център за бежанци е възможен само ако страната го поиска, в случай че напливът на бежанци е в размер, при който не може сама да се справи.

До момента има два такива центъра в Пирея (Гърция) и Катания (Италия), които са създадени да приемат стотиците хиляди бежанци. Такава опция съществува за всяка държава, а според Меглена Кунева е възможна за България само ако се окажем в ситуация с такъв бежански натиск.

Засега това не е картината у нас, смята вицепремиерът. 

В следващите години ще се дават повече средства от бюджета на Европейския съюз за охрана и сигурност, коментира още Меглена Кунева. Тя посочи, че страните от Шенгенското пристранство не трябва да се страхуват в този момент да приемат България и Румъния:

Засилването на "Фронтекс" – това е на практика Граничната служба на Европейския съюз, ще стане за сметка на европейския бюджет. Тоест ние трябва да сме наясно, че в следващите години, ще се преместят средства в други области – в охрана, сигурност, политика на бежанците. Това е много голяма крачка. И много неочаквана и различна от това, което Европа досега е правила. Просто защото проблемът се разви изключително бързо и в голяма дълбочина. Ето защо ние трябва да бъдем готови. Смятам, че не трябва да се плашат останалите страни от общественото мнение и да държат България и Румъния извън Шенген.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна