Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева: Има траен спад на качеството на произвеждания тютюн

Снимка: БГНЕС

Националната преходна помощ ще бъде единствената, която ще получат тютюнопроизводителите за тазгодишната реколта. Тя ще бъде с 10% по-малка от миналогодишната. Така земеделският министър Десислава Танева коментира ситуацията в предверието на кампанията по изкупуване на тазгодишната реколта и предложените промени в Закона за тютюна.

Националните доплащания на тютюнопроизводителите ще се запазят до 2020 г., но с плавно намаляване до 50% от досегашния им размер, обясни Танева:

В 2016-а и максимален пакет да се даде, ако бюджетът го допусне, ще означава минимум с 10%  по-малък пакет. Ние като държава това лято поискахме от Комисията да изключи в определянето на референтния период количеството от 2009 г., но получихме отказ. Или може да прилагаме този инструмент за финансова подкрепа в този си вид, или нищо не можем да прилагаме.

Индикаторите на международните пазари показват недвусмислено, че производството на тютюн се свива. Допълнителен проблем за нашите производители е влошеното качество и високата себестойност, което ги прави неконкурентни, допълни министърът на земеделието и храните:

И тютюнопроизводство, и потреблението всяка година намаляват. При нас има траен спад на качеството на произвеждания тютюн, което, разбира се, води и до натиск за по-ниски цени.

От Съюза на производителите на ориенталски тютюни обаче заявиха, че качеството на тютюневата реколта е най-доброто от последните 10 години. Въпреки това те очакват отново ценови натиск от страна на търговците.

С 30% по-малко са сключените договори и с 15% е намаляло количеството произведен тютюн. Над 15 хиляди са заявленията за директно подпомагане в областната дирекция "Земеделие"-Благоевград, около 6000 от тях са на тютюнопроизводители.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна