Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна делото срещу 14-те имами

Съдия Кристина Пунтева с разпореждане от 23 септември 2015 година прекрати наказателно дело от общ характер, образувано срещу 14 подсъдими, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Пазарджик.

Мотивите на докладчика са, че в досъдебното производство при изготвяне на обвинителния акт от прокурора отново са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на 11 от 14 от обвиняемите: да разберат въз основа на кои точно факти и обстоятелства са обвинени в престъпленията, посочени в обвинителния акт; защо са обвинени, че са извършили твърдените престъпления в посочените от прокурора времеви периоди; въз основа на кои факти и обстоятелства прокурорът ги обвинява, че престъпленията, които твърди, че са извършили, са извършени по посочения от него начин (начини). 

Делото е върнато на Окръжна прокуратура – Пазарджик за отстраняване на допуснатите нарушения. Разпореждането не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред Пловдивския апелативен съд. 

Съдия Пунтева насрочи съдебно заседание за 30 септември 2015 година от 14.00 часа по искане за изменение мерките за неотклонение “Задържане под стража“ в по-леки такива по отношение на обвиняемите Светослав Манчев и Стефан Александров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна