Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият министър ще настоява за увеличаване на разходната част на бюджета за 2016 г.

Снимка: БГНЕС

"Амбицията ми е дефицитът в държавния бюджет за следващата година да е 2 процента от БВП, сега той е 3 процента" - това заяви във Варна финансовият министър Владислав Горанов. Той допълни, че всеки лев от дефицита на бюджета през последните години е свързан с дълг и затова ще настоява за увеличаване на разходната част за 2016 година и за търсенето на всякакви възможни допълнителни източници на приходи.

Финансовият министър не даде прогноза какъв ръст на икономиката за 2016 година очаква, но посочи, че  темпът на растеж в приходната част на бюджета за тази година е много добър и към вчерашна дата, без приходите по линия на европейските програми, са събрани 1 милиард и 600 милиона лева повече спрямо същия период на миналата година.

Според Горанов засега няма опасност от прекомерни разходи, свързани с издръжката на бежанците.

Не сме подложени на този риск, на който са подложени някои централноевропейски държави които са по една или друга причина обект на по-голям натиск бежански. Със сигурност бюджетът може да поеме това, което се очаква като риск или като квоти, които се обсъждат като разпределение. Естествено, има и апокалиптични сценарии за десетки милиони хора, които искат да дойдат на Европейския континент, което ако се запази пропорцията и квотите, за България означава десетки, стотици хиляди хора, което ще бъде предизвикателство, но ние не очакваме тези апокалиптични сценарии да се състоят най-малкото защото тогава вече няма да говорим за бежанска вълна, а за действително миграционни потоци, които могат да бъдат регулирани с други методи, посочи Горанов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна