Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колеги защитиха началника на Районното полицейско управление в Асеновград

"Целта на показната акция срещу началника на Районното полицейско управление в Асеновград беше той да бъде унизен и компрометиран", заявиха на пресконференция в Пловдив бивши негови колеги и адвокат Зоя Тошкова, поела защитата му. Димчо Темелков беше арестуван в един ден с колегата си от Първомай Васил Налбантов, като им бяха повдигнати обвинения за укриване на престъпления и търговия с влияние. Впоследствие и двамата бяха освободени срещу парична гаранция от по 2000 лева.

Адвокат Тошкова подчерта, че полицейският началник в Асеновград е бил награден от вътрешния министър Румяна Бъчварова за заслуги при изпълнение на задълженията му в началото на юли, а по същото това време е било издадено и разрешението за подслушването му със СРС в рамките на проверката на отдел "Вътрешна сигурност“.

Зоя Тошкова припомни и двете обвинения срещу Темелков, първото - за лично укривателство, тъй като разрешил на група роми да събират орехи от дървета, които са общинска собственост и второто - за търговия с влияние:

Подробности и аз не знам, но беше споменато, че някакво лице е обещало да почерпи началника Темелков, ако той успее да освободи по-рано от ареста задържан негов роднина, чиято майка била болна. В интерес на истината, мога да ви кажа, че вчера обжалвах тази мярка, защото за мен 2000 лв. с оглед на тези обвинения се явява малко прекомерна.

От своя страна Илко Трайков, който е оглавявал РУП-Асеновград от 2002 до 2010 г., заяви, че Димчо Темелков е бил  най-добрият криминален работник преди да заеме поста, а според него не може да се говори, че е  корумпиран, след като живее в панелен блок в един от крайните квартали на Асеновград. Илко Трайков каза също, че служители от отдел "Вътрешна сигурност" на МВР са склонявали хора от Асеновград да лъжесвидетелстват срещу Темелков и попита:

Докога ще се правят кухи оперативни дела и на тази база ще се образуват следствени дела срещу хора, които са неудобни?

В момента Димчо Темелков е отстранен от длъжност и срещу него продължава дисциплинарната проверка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна