Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За любовта към книгата няма работно време

БНР Новини
Снимка: НДК

Краят на седмицата е. Изтощени сте от поредните 40 работни часа, които сте прекарали в офиса и единственото, което искате е да си починете и никой да не ви търси няколко дни. Трудно е да ви осигурим това, но можем да предложим място за почивка, което наистина ще ви хареса. То е новооткритият клуб „Перото”, който се намира в Националния дворец на културата в София. Ще кажете: ох, това е поредният клуб, в който ще ме тормозят с лош звук, досадна музика или ще ме боли глава на сутринта от некачествен алкохол... Тук обаче идва изненадата - клубът всъщност е книжарница и бар в едно, при това денонощна през цялата седмица. Ето какво ни разказа за нея директорът на Националният център за книгата Светлозар Желев:

СнимкаМечтата за това да има такова място в София и в България е на всички читатели и любители на книгата, които искат да имат възможност във всеки един момент да отидат на място, където да си вземат книга, да почетат или да споделят едно питие с книга и приятели. Сърцето на литературен клуб „Перото“ е литературната сцена. Място, на което нашето желание е всеки ден да се случват различни литературни събития: четения, срещи с автори, дискусии. Нашата цел е не толкова да продаваме, колкото да генерираме и култивираме вкус, отношение към хубавото. Надяваме се това място да се превърне в дом за всички, които обичат книгите.

СнимкаВсеки понеделник ще има Литературен гид, в който ще се говори за най-интересните книги от предишната седмица, ще се канят интересни хора, които да запознаят читателите с части от сюжета им. Всеки петък пък „Перото” ще бъде дом за литературния клуб Spirt&Spirit, който е инициатива на сценариста, писателя и журналиста Любен Дилов-син и на писателя и поета Александър Секулов. Във вторник, сряда и четвъртък ще бъдат представянията на новите книги, ще има срещи с техните автори. В неделя специално внимание ще се обръща на децата, за които има обособен детски кът. В него ще бъдат организирани празници, гостувания на детски писатели и илюстратори, различни занимания и игри. Обмисля се идеята за практически курсове по работа с текст, проза и драматургия, насочени към младите хора, които имат интерес и желание да се научат да пишат стойностни творби. Новите поети и писатели също имат запазено място тук. Надеждата е клубът, в сътрудничество с Националния център за книгата, да помага за издаването на техните творби, тъй като това е един от основните проблеми на хората, избрали да вървят по пътя на перото. Клубът се появява в момент, в който интересът към литературата се възражда. Все повече млади хора търсят подходящи места, а и хора, с които да говорят както за проблемите на ежедневието си, така и за книги и любими автори. Литературната сцена „Перото”, инициативите на Националния център за книгата са доказателство за креативността на новото ръководство на НДК. Да му пожелаем успех!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна